IntermittentFasting.nl

Strategisch eten voor meer vetverbranding

Volg deze 10 stappen om te beginnen met Intermittent Fasting

Vergeleken met andere dieten en supplementen, is er niet superveel onderzoek gedaan naar intermittent fasting. Een hoop onderzoeken naar supplementen en dieten wordt gesubsidieerd door dezelfde bedrijven (voedingsmiddelenindustrie) die deze producten verkopen.

En… er is nu eenmaal niet zoveel geld te verdienen in mensen te overtuigen dat ze minder vaak moeten eten. 🙂

De paar onderzoeken die er zijn, bieden een heldere kijk op deze manier van leven. IF (intermittent fasting) is supergezond, wat je doelstellingen ook zijn.

De meeste mensen hebben interesse in IF omdat je tegelijkertijd vet kunt verliezen en spiermassa kunt opbouwen (niet te verwarren met vet omzetten in spieren).

De hormonale verandering in het lichaam door te vasten kan voor extra spiergroei zorgen, terwijl je energiebalans negatief blijft en dus afvalt. Maar de positieve invloed die IF heeft op het uitstellen van het verouderingsproces en de wijze waarop je immuunsysteem een boost krijgt en ziektes weinig kans geeft is net zo indrukwekkend.

In dit artikel wil ik je graag uitleggen hoe je kunt beginnen met IF in 10 gemakkelijke stappen.

Stop met eten en begin met leven

Het idee achter IF zal veel mensen niet aanspreken. Niet eten als je trek hebt is voor een hoop mensen gewoon geen pretje. Maar zoals ik op deze website ook uitleg is de enige reden waarom je trek hebt omdat je gewoonweg voeding verwacht op regelmatige basis. Daarnaast heeft het ook te maken met de keuzes die je maakt in voeding.

Als je dit begrijpt kun je prima over die eerste weken „honger” heenkomen. Gebruik onderstaande 10 stappen om te beginnen met intermittent fasting.

1. Begin met één simpele dag

Beginnen met IF is niks anders dan beginnen aan andere dingen. Doe het een keertje, en bedenk niet direct dat je dit de rest van je leven gaat doen. Probeer het een dag, en kom er zelf achter dat het helemaal niet zo’n ramp is om maar 4-8 uur per dag te eten. Is het eenmaal een dag gelukt, dan kun je het wellicht ook wel 2 dagen, of meer.

2. Stel een doel

Voordat je aan IF begint moet je van te voren goed bepalen wat je wilt bereiken met IF. Mocht je IF willen doen voor een beter lichaam (vet verlies, spiergroei), dan is wellicht het bekende Lean Gains protocol iets voor jou met een periode van 8 uur per dag om te eten. Voor het tegenhouden van veroudering kun je zelfs 36 uur achter elkaar vasten. Waar je rekening mee moet houden is dat je in de regelmaat niet langer vast dan 72 uur. Maar dan zal je er zelf denk ik ook wel klaar mee zijn. 🙂

3. Timing

Je kunt een feeding window (de tijd dat je eet) van half 10 in de ochtend tot half 6 in de avond houden. Met dit schema, pak je eigenlijk alle maaltijden wel een beetje mee. Zul je meer calorieën naar binnen schuiven en waarschijnlijk ook meer tussendoortjes eten. Ik zou zelf voor een wat later avondeten gaan en je feeding window van 12 uur ‚s middags tot 8 uur ‚s avonds houden.

4. Drink water direct als je wakker wordt

Eerder op andere websites heb ik het al gehad over hoe belangrijk het is om voldoende water te drinken. Vooral als je net geslapen hebt ben je van natura uitgedroogd. Veel mensen vergissen zich en denken dat ze honger hebben. Drink direct een groot glas water nadat je wakker bent geworden om de „honger” een beetje te stillen voordat je pas om 12 uur kunt gaan eten.

5. Drink Thee / Koffie tijdens het vasten

Thee zonder suiker breekt de fast niet, en een hoop mensen beginnen de Bulletproof koffie te ontdekken. Deze formule bevat koffie, MCT olie en boter. Deze ingrediënten zorgen voor een hoop calorieën die je lichaam kan verbranden als energie, zonder belangrijke functies in het lichaam te verstoren. Zelf ben ik geen koffiedrinker, dus ik heb het dan ook nog niet geprobeerd.

6. Je blijft geen honger houden

De hormonen die ervoor zorgen dat je honger krijgt, werken meer op de gewenning dat er altijd voedsel voor handen is, dan op iets anders. De reden dat je in de ochtend honger hebt is puur de gewenning van het ontbijt. Na een paar weken (ongeveer 4) heb je hier geen last meer van. En zelfs na 1 week begint de trek al af te nemen. Alleen al deze gedachte kan je helpen om IF een kans te geven en daadwerkelijk vol te houden.

7. Plan een Cheat day

Voor een hoop mensen is een dag als deze nodig. Een dag waarop ze wat meer / anders mogen eten. Persoonlijk heb ik hier niet echt behoefte aan. Ik eet Paleo, vind dit heerlijk, en om te snoepen neem ik af en toe een Paleo toetje.

8. Blijf actief tijdens het vasten

Een reden waarom mensen ‚s nachts goed kunnen vasten is omdat je slaapt. Logisch. Maar als je wakker bent, probeer dan actief te blijven. Denk niet aan eten, want dat gaat je echt niet helpen. Maar denk aan een periode dat je ergens zo druk mee bezig was dat je gewoon de tijd vergeten was. Toen lukte het ook. Dus duik diep in je passie.

9. Het maakt uit HOE en WAT je eet

Hierboven bracht ik al kort de Paleo levenswijze aan het licht. Want ondanks dat IF goed is om je algehele gezondheid te verbeteren, heeft het ook wel alles te maken met welke voeding je eet tijdens je feeding periode. Paleo legt de focus op biologische groente, fruit in gematigde hoeveelheid, en heerlijke biologische stukken vlees aangevuld met gezonde vetten zoals kokosolie, avocado of het vet van het vlees.

10. Intermittent Fasting is niet voor iedereen

Soms moet je je er gewoon bij neerleggen. Hoewel IF uitermate geschikt is om je doelstellingen te behalen (gezonder, vetverlies, spieropbouw) is het gewoonweg niet voor iedereen weggelegd om voor een langere periode niet te eten. Daarnaast moeten ook zwangere vrouwen oppassen en mensen met medische aandoeningen. Vraag je dokter bij twijfel ook eens om advies.

Heb jij nog aanvullingen of tips die je kunt delen met andere mensen die willen beginnen met intermittent fasting?