IntermittentFasting.nl

Strategisch eten voor meer vetverbranding

Intermittent Fasting voor Vrouwen

weight_loss_lady_with_tape_email_330_495_sAls je een klein beetje de “dieetwereld” in de gaten hebt gehouden dan is intermittent fasting vast niet iets nieuws voor je en heb je het wellicht al een paar keer voorbij zien komen. In Engeland noemen ze het 5:2 dieet.

Ik heb het 5:2 dieetboek gelezen, en was er niet kapot van. Zelf ben ik behoorlijk trouw aan mijn Paleo dieet, en het 5:2 dieet verteld in principe dat je een 2-daagse vastperiode inzet en dan de overige 5 dagen gewoon eet wat je zou willen.

Met dat laatste ben ik het dan juist niet eens. Ik denk dat het enorm belangrijk is wat je dagelijks naar binnen schuift qua eten. Je eet om je lichaam te voeden met voedingsstoffen, dus wat mij betreft heeft het geen zin om te eten zonder voedingsstoffen (bewerkte voeding). Maargoed, meer over intermittent fasting voor vrouwen, want daar wilde ik dit artikel over schrijven.

Het schijnt namelijk zo te zijn dat bepaalde intermittent fasting protocollen niet goed zijn voor vrouwen. Bij de meeste studies omtrent IF zijn de testpersonen mannen geweest.

Vrouwen kunnen niet dezelfde voordelen van fasting verwachten als mannen.

Voor meer informatie hierover raad ik je aan dit (Engelse) artikel te lezen:

http://www.paleoforwomen.com/shattering-the-myth-of-fasting-for-women-a-review-of-female-specific-responses-to-fasting-in-the-literature/

Het klinkt logisch dat mannen en vrouwen anders zijn, en dus ook anders reageren op fasting.

Zo zou fasting bij vrouwen zorgen voor een eerdere menopauze, en zouden vrouwen minder vruchtbaar worden door te fasten. Dit alles zou naar boven komen door te kijken naar een studie met mannelijke en vrouwelijke ratten.

Er is wat voor te zeggen.

Mark Sisson, Paleo guru en schrijver achter een aantal goede en uitgebreide artikelen over fasting, heeft ook zijn reactie gegeven op het betreffende artikel.

http://www.marksdailyapple.com/women-and-intermittent-fasting/

Naar zijn mening, die ik ook deel, moet iedereen het gewoon voor zichzelf proberen. Intermittent Fasting is bedoeld als een extra tool in je arsenaal om het lichaam te krijgen waar je naar verlangt.

Maar je zou als vrouw geen IF moeten toepassen als de basis niet in orde is. Als je nog geen vetverbrander bent, als je niet genoeg slaap pakt, als je onder een hoop stress staat, als je niet genoeg beweegt. Allemaal redenen om niet aan IF te beginnen. IF is een extra stress op je lichaam.

Als je als vrouw IF wilt volgen weet dan waar je aan begint, lees jezelf goed in, en doe het alleen als het natuurlijk goed voelt. Het moet geen strijd worden. Het moet wel comfortabel blijven, en natuurlijk moet het niet je menstruatiecyclus verstoren, of ervoor zorgen dat je moeilijk zwanger raakt. Het moet je leven beter maken, niet slechter. 🙂

Er zijn genoeg vrouwen die met veel succes een Intermittent Fasting protocol volgen.