IntermittentFasting.nl

Strategisch eten voor meer vetverbranding

Het Warrior dieet: eten zoals dappere krijgers dat deden

Warrior dieet: geen geraffineerde suikers of ongezonde vetten

Eten zoals de oude Grieken en de Romeinse soldaten van weleer: overdag bijna niks, maar bij het invallen van de avond genoten ze van een gezond feestmaal. Het voedsel wat deze krijgers aten was niet bewerkt zoals nu het geval is. In feite kwamen de eetgewoonten overeen met het populaire paleo-dieet, dus het tot je nemen van zo schoon mogelijk biologisch voedsel van hoge kwaliteit. Het verschil is dat je ook granen, zuivel en bonen mag eten in het zometeen te bespreken Warriot dieet. Eigenlijk precies het voedsel dat de krijgers van lang geleden tijdens de jacht en op het land verzamelden. De McDonald’s of Domino’s Pizza bestonden (gelukkig) nog niet in die tijd. Een chocoladereep met pinda’s voor de stevige trek evenmin. Dat geeft je al te denken.

Op een afslankprogramma reageert iedereen weer anders

In je zoektocht naar een gezonde levensstijl doe je constant nieuwe inzichten op en pas je toe wat voor jou werkt. Je vermijdt manieren van leven die voor jou niet uitvoerbaar zijn, ondanks dat het een gezonde keuze is. Misschien voel je je er niet goed bij of is het niet in te passen in je dagelijkse schema. Want hoewel het menselijk lichaam in grote lijnen op dezelfde manier reageert wanneer je het voedt of blootstelt aan een trainingsprikkel, er zijn per persoon duidelijke verschillen te bemerken. Factoren die kunnen bijdragen aan het anders reageren op dieet/voeding ─ zoals het Warrior dieet ─ en training zijn bijvoorbeeld:

 • Genetische diversiteit: verschillen in stofwisseling, spiervezeltypen en andere fysiologische kenmerken ontstaan gaandeweg er meer variatie is in genetische samenstelling. Dit is weer van invloed op hoe je lichaam reageert op dieet en training.
 • Je levensstijl: hoe ziet je dagelijkse routine eruit? Ben je actief de hele dag door of heb je voornamelijk een zittende levensstijl?
 • Eerdere voedings- en trainingservaringen: Het scheelt veel of je in het verleden al een gezonde levensstijl hebt geleid, compleet met een intensief trainingsschema. Dankzij spiergeheugen zul je ook je training weer soepeler oppakken dan iemand die nog nooit getraind heeft. Goede voeding is hierbij essentieel.
 • Hormonale factoren: Hormonen zoals insuline, testosteron en cortisol hebben allemaal een impact op het vermogen van het lichaam om vet te verbranden en spieren op te bouwen. Een afslankprogramma moet met deze factoren rekening houden.
 • Psychologische factoren: Mensen die zeer gemotiveerd zijn om hun doelen te bereiken, zullen waarschijnlijk meer succes hebben dan mensen die minder gemotiveerd zijn. Iedereen reageert anders op mate van motivatie, stressniveaus en zelfdiscipline.
 • Voedingsvoorkeuren: over smaak valt niet te twisten. Wat de een niet lekker vindt, is voor de ander een delicatesse. Iemand die z’n halve leven ongezond heeft gegeten zal meer moeten wennen aan het Warrior dieet dan de persoon die al lang kieskeurig is als het op voeding aankomt.

Warrior dieet en autofagie

Terug naar het Warrior dieet. Wanneer je al bekend bent met intermittent fasting en er goede resultaten mee hebt behaald, zul je je gemakkelijk aanpassen aan deze levensstijl. Het Warrior dieet is gebaseerd op een cyclus van vasten en eten. Het zelfreinigende effect dat periodiek vasten met zich meebrengt, autofagie genaamd, houdt in dat je lichaam tijdens het vasten schadelijke afvalstoffen uit je cellen verwijdert. Het systeem activeer je wanneer je jouw lichaam na twaalf uur voedselonthouding als het ware reset. Eet je op de traditionele manier, dus drie grote maaltijden op een dag met tussendoor een handvol ongezonde suikerbommetjes, dan krijgt je lijf niet de kans om aan de opruimwerkzaamheden te beginnen. Daarom is een goede en relatief lange nachtrust zo belangrijk voor je algehele welzijn. Het geeft je lichaam de kans om te herstellen van de schade die het overdag heeft opgelopen, samen met het verwerken van alle indrukken. Ook mentaal krijg je dus een oppepper.

Ori Hofmekler als grondlegger van het Warrior dieet

Het was Ori Hofmekler, een voormalige lid van de Israëlische strijdkrachten en een gepassioneerde voorstander van gezonde voeding en fitness die het dieet ontwikkelde in de laatste jaren van de vorige eeuw. In zijn boek The Warriot Diet uit 2001 beschrijft hij hoe onze voorouders in periodes van schaarste gedurende de dag konden vasten om pas na de dagelijkse beslommeringen een grote maaltijd te nuttigen. Volgens Hofmekler is ons lichaam van nature op deze manier van eten ingesteld en kan het zich aanpassen aan veranderende omstandigheden. Hij zegt dat het Warrior dieet daarom goed is voor onze gezondheid. Zo beschouwd is het Warrior dieet een welkome aanvulling op je afslankprogramma en iets beter vol te houden dan bijvoorbeeld 16:8 intermittent fasting omdat je tussendoor kleine beetjes mag eten.

Niet echt ‘die hard’ vasten met het Warrior dieet

Waar je met intermittent fasting tijdens het vasten niets eet en leeft op water, koffie of thee (zonder toevoegingen), mag je met het Warrior dieet tijdens de ‘vasten’periode wel licht eten. Maar let op: alleen kleine hoeveelheden fruit, groenten en eiwitten. De grote maaltijd ─ en ook de enige ─ bestaat uit een combinatie van eiwitten, koolhydraten en vetten, waarbij je in jouw specifieke geval let op een juiste verhouding tussen deze macronutriënten. Want misschien ben je een krachtsporter die net even wat meer eiwitten nodig heeft. Wat is jouw doel?

Let wel op wát je eet tijdens de grote maaltijd

Je kan voor jezelf uitmaken wat voor jou het beste werkt. In principe is het Warrior dieet gebaseerd op een 20:4 intermittent fasting-schema, wat dus inhoudt dat je 20 uur vrijwel niets eet en tijdens de overige vier uur een gezonde calorierijke maaltijd nuttigt. Let op: neem dan wel onbewerkte voedingsmiddelen. Dus niets gefrituurd of met toegevoegde kunstmatige chemicaliën of zoetstoffen. Vermijd zo veel mogelijk alcohol. Het is belangrijk in de gaten te houden dat je van tevoren een maaltijdplan opstelt dat aangeeft wat en in welke verhouding je aan macronutriënten binnenkrijgt en hoeveel calorieën de maaltijd bevat.

Advies van een arts vragen kan belangrijk zijn in jouw geval

Het is belangrijk om te onthouden dat als je verschillende vormen van intermittent fasting combineert, je ervoor moet zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en dat je zoals gezegd niet te weinig calorieën consumeert. Het is daarom altijd een goed idee om medisch advies in te winnen voordat je begint met het combineren van verschillende diëten of vormen van intermittent fasting. Je huisarts vertelt je meer over jouw specifieke situatie.

Gezondheidsvoordelen van het Warrior dieet

 • In de 20 uur dat je lichaam bijna geen voeding binnenkrijgt, wordt het gedwongen opgeslagen vet te gebruiken als energiebron. Omdat je in de ene grote maaltijd per dag voldoende eiwitten binnenkrijgt, blijf je voorzien van voldoende bouwstoffen die je spiermassa in stand houden.
 • Een ander ideale omstandigheid is dat je bloedsuikerspiegel stabiliseert tijdens de vastenperiode. Pieken en dalen voorkom je, iets wat wel optreedt wanneer je de hele dag door suikerrijke voeding tot je neemt. Je hebt vast wel eens de bekende suikerdip meegemaakt: na het eten van een suikerbom krijg je een flinke onnatuurlijke oppepper, enige tijd later gevolgd door een enorme dip en malaise. Iemand die moet oppassen dat hij door zijn levensstijl in de toekomst mogelijk wordt geconfronteerd met diabetes, kan baat hebben bij het Warrior dieet. Vraag advies aan je arts.
 • Het is mogelijk dat het Warrior dieet kan helpen om de stofwisseling te stimuleren. Omdat je lichaam tijdens de vastenperiode moet werken om opgeslagen vet te gebruiken als energiebron, wordt je metabolisme gestimuleerd. Je lichaam gaat weer werken op de manier hoe het oorspronkelijk is bedoeld.

Laat je lichaam wennen voordat je met het Warrior dieet start

Met intermittent fasting starten ─ en dan in het bijzonder met het Warrior dieet ─ doe je niet van de een op de andere dag. Je moet je lichaam de kans geven zich aan te passen aan de door jou gewenste veranderde situatie. ‘De gemiddelde kantoormedewerker is geen Spartaan,’ zegt Daniel O’Shaughnessy van The Naked Nutritionist. Hier schuilt natuurlijk een kern van waarheid in.
Start dus voorzichtig met een kortere vastenperiode (als een soort intermittent fasting test) en experimenteer met gezonde voeding. In het begin protesteert je lijf misschien bij een langere periode van voedselonthouding. Trillende handen en een slecht humeur zijn de bekendste verschijnselen. Je lichaam is een geweldig functionerende machine, maar geef het de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe omstandigheden.

Check nog even je eigen situatie

Je moet het Warrior dieet niet proberen als je:

 • Zwanger bent of borstvoeding geeft;
 • een voorgeschiedenis hebt met betrekking tot een eetstoornis;
 • een chronische ziekte hebt;
 • problemen hebt met de controle van de bloedsuikerspiegel;
 • een atleet bent.

Maar dit geldt ook voor andere vormen van intermittent fasting. Vuistregel is altijd het inwinnen van medisch advies als je twijfelt. Ben je gezond en weet je goed hoe je lichaam regeert op wisselende omstandigheden, dan zul je geen problemen ondervinden met het Warrior dieet.

Conclusie: als onze strijdende voorouders fit en gezond bleven tijdens hun veldslagen (en dit op het slagveld ook een absolute noodzaak was) én zij dit realiseerden door te eten volgens het Warrior dieet principe, dan besef je dat het dieet ook voor de moderne mens lonend is. Doe er je voordeel mee en maak gebruik van de voeding tips op deze pagina bij het samenstellen van een goede en gezonde maaltijd.