IntermittentFasting.nl

Strategisch eten voor meer vetverbranding

Intermittent Fasting Voordelen

De meeste mensen in de Westerse wereld eten hun maaltijden en voeding verspreid gedurende de hele dag. Dat wil zeggen een ontbijt, lunch en diner en wellicht nog wat snacks hiertussen.

We houden echter geen rekening met het feit dat we miljoenen jaren in uitstekende gezondheid geleefd hebben op een onregelmatig maaltijdschema. Vroeger hadden we geen supermarkten, en waren er ook nog geen methodes om voeding langer houdbaar te maken.

Het overslaan van af en toe een maaltijd is dus eigenlijk geen enkel probleem als je kijkt naar de evolutie. En heeft juist vele voordelen.

Ik stel je graag voor aan intermittent fasting.

Wat is Intermittent Fasting?

Intermittent fasting (IF) of periodiek vasten houdt in dat je binnen je voedingspatroon een aantal regelmatige tijden van vasten (niet eten) inlast. Sommige mensen eten bijvoorbeeld één of twee keer per week niks voor 24 uur, maar er zijn ook veel mensen die een kortere termijn van vasten inlassen en dit regelmatiger doen. Dit in de vorm van een „feeding window” van bijvoorbeeld 4-8 uur per dag waarin je eet.

Wanneer je vast eet je eigenlijk niks, maar er zijn ook voorbeelden beschikbaar dat je bijvoorbeeld wel bouillon kunt drinken of kokosolie kunt eten zonder je fast te breken.

Intermittent fasting is een logische toevoeging aan bijvoorbeeld Paleo voor mensen die het niet alleen fijn vinden om te eten waar we voor gemaakt zijn, maar dit eten ook te verteren op tijdens waarvoor dit bedoeld is. Daarnaast is fasting prima vol te houden als je Paleo volgt. Omdat je waarschijnlijk al niet heel veel koolhydraten neemt, heb je ook geen last van duizeligheid door pieken en dalen in je bloedsuiker.

Fasting en afvallen

Traditionele wijsheid is geen fan van het overslaan van maaltijden, en brengt dit vaak in verband met het hebben van een eetprobleem of een streng dieet. Echter het opzettelijk overslaan van maaltijden in de vorm van intermittent fasting is een geweldig goede tool voor vet- en gewichtsverlies. Ik zie het als een perfect middel om een plateau te doorbreken.

Wanneer je een periode vast dan creëer je hiermee een negatieve energiebalans (je verbrand meer dan dat je inneemt) en voor een hoop mensen is het gemakkelijker om te vasten dan om calorieën te tellen. Als je in een periode van vasten zit begin je al snel het gerommel van je maag te doorbreken en kun je je focus ergens anders leggen, om vervolgens de fast af te sluiten met een heerlijke en verzadigende maaltijd.

Veranderingen van je hormonen tijdens de vastperiode zorgen ook voor gemakkelijker gewichtsverlies. Door te vasten verlaag je je insulineniveau, het hormoon dat opgeslagen vet als energiebron gebruikt.

Vasten en sporten

In het eerste zou je denken dat dit niet samen gaat. Hoe kan je lichaam in hemelsnaam presteren zonder brandstof? Echter, IF kan wel degelijk je prestaties verbeteren, als je maar niet te lang in de vastperiode blijft zitten.

Voor lange-afstand lopers bijvoorbeeld (wat ik niet direct aanraad) kun je voordeel behalen met IF door te trainen in een vastperiode, en je wedstrijden doen in een periode dat je gevoed bent.

Trainen tijdens een vastperiode zorgt ervoor dat je je lichaam forceert om glycogeen efficiënter te gebruiken. Dit zorgt voor een enorme boost als je je wedstrijden doet in een gevoede staat – je lichaam zal maximaal gebruik maken van de voedingsstoffen.

Ook voor krachtsporters kan IF nuttig zijn. Als je traint tijdens een vastperiode, dan gebruikt je lichaam zijn eiwitten meer efficiënt na de training, wat zorgt voor een boost aan spiergroei. Bij meer interesse in het aanzetten van droge massa is het raadzaam om het Leangains programma van Martin Berkhan te bekijken. De strategie hierachter is om elke dag een „feeding window” van 8 uur in te bouwen en een vastperiode van 16 uur.

Voor wie is IF niet geschikt?

De meeste mensen die Paleo volgen zullen geen problemen hebben om IF toe te voegen aan hun arsenaal. Echter IF is niet voor iedereen. Voordat je fasting toevoegt aan je routine is het raadzaam om je lichaam volledig te laten wennen aan je Paleo lifestyle. Vasten is een stressfactor (hoewel een gunstige) op je lichaam, en als je deze toevoegt aan een lichaam dat al onder stress staat kan dit meer slecht dan goed doen.

Mocht je te weinig slaap pakken, jezelf overtrainen, heb je bloedsuikerproblemen of andere problemen dan is IF wellicht niet geschikt voor je, en is het zaak dat je eerst deze klachten oplost. Tijdens een fast is het niet de bedoeling dat je je duizelig, slap, ziek of iets dergelijks voelt. Is dit het geval, eet dan wat.

Intermittent Fasting is de kers op de taart, je kunt het gebruiken om een plateau te doorbreken, maar de basis (Paleo eten, voldoende slaap, training) moet in orde zijn.

Conclusie

Als je lichaam nog wat extra stress aankan, en je basis goed is, dan kan IF een perfecte aanvulling zijn op Paleo om meer af te vallen of tot betere sportprestaties te komen. Het is gemakkelijk om te volgen en veilig voor de meeste mensen.