IntermittentFasting.nl

Strategisch eten voor meer vetverbranding

Het eten van meer maaltijden verspreid over de dag zorgt NIET voor een snellere stofwisseling

Dit is één van de grootste mythes die er bestaat in de „gezondheidswereld” naast dat je bijvoorbeeld maar 30 gram eiwit per uur op zou kunnen nemen (ook onzin). Vraag een willekeurige trainer, dokter, dieetexpert, voedingsdeskundige … en ze vertellen je allemaal dan je „Kleine maaltijden gedurende de dag moet eten om je stofwisseling aan de gang te houden”.

Als je dit de volgende keer hoort, vraag dan eens WAAROM en luister naar het antwoord. Ondertussen wil ik je graag vertellen wat er wél gebeurd.

6x per dag eten „kan” helpen, maar…

Niemand weet waarom het werkt. Er zijn goede resultaten behaald met kleine maaltijden verspreid over de dag eten. Dat geloof ik ook wel. Maar dit komt niet doordat de kleine maaltijden op een magische manier je stofwisseling oppeppen.

Experts die zich iets meer ingelezen hebben kunnen nog aankomen met de term „thermogenesis”, waar je lichaam energie verbruikt om maaltijden te verteren.

Maar als je dezelfde hoeveelheid voeding van 6 maaltijden moet verteren in 3 maaltijden… dan moet je lichaam toch nog steen net zoveel werken?

De echte redenen waarom 6 kleine maaltijden werken zijn:

 • Er wordt aangeraden om meer groenten en eiwitten te eten voor een vol gevoel
 • Eten gedurende de dag helpt tegen snaaien
 • Kleine maaltijden in de juiste proporties koolhydraten/eiwitten/vet houden hun suikerspiegel constant en dit zorgt voor een betere vetverbranding
 • Uiteindelijk zijn de mensen die succes zien de mensen die een negatieve energiebalans creëren (meer verbranden dan ze innemen)

De enige reden waarom 6x per dag eten kan werken is omdat het een negatieve energiebalans creëert. Dus kun je dit ook niet doen met 3x eten, of 2x?

Natuurlijk zijn er de experts die zeggen „Nee, dat kan niet, je helpt je stofwisseling naar de knoppen”… en dat soort dingen.

Maar als je dieper gaat nadenken, denk je dan ook niet dat deze diepgewortelde overtuiging wel eens zou kunnen komen vanuit de voedingsmiddelenindustrie? Die simpelweg willen dat je meer gaat/blijft eten.

Zou dit niet de beste marketingstunt zijn uit de dieetindustrie die we ooit hebben gezien? Ik denk het wel.

Bewijs?

Volgens een hoop bronnen die ik respecteer en lees is er geen ENKELE aanwijzing dat 6 maaltijden per dag de stofwisseling echt harder laat draaien. Iedereen kan gewicht verliezen door 6 maaltijden per dag te eten, maar ook door 3 als er maar een negatieve energiebalans is.

Persoonlijk blijf ik heel de dag trek houden als ik 6x per dag kleine beetjes eet. En voor het gemakkelijke doe je het ook niet. Wie wil er de deur uit gaan met 3/4 kleine maaltijden. Leven we om te eten? Of zijn we aan het eten om in leven te blijven?

Een aantal studies wijzen uit dat 6x per dag eten geen positief effect op de stofwisseling heeft.

Effects of meal frequency on energy utilization in rats.
Hill JO, Anderson JC, Lin D, Yakubu F. Department of Pediatrics, Vanderbilt University

Schrijft o.a. In conclusion, these results suggest that amount of food eaten, but not the pattern with which it is ingested, has a major influence on energy balance during mild food restriction.“

of

Meal frequency and energy balance.
Br J Nutr. 1997 Apr;77 Suppl 1:S57-70.

Schrijft: there is no evidence that weight loss on hypoenergetic regimens is altered by meal frequency.

En zo zijn er nog wel meer wetenschappelijke artikelen.

Het volgende is nooit bewezen:

 • Er is geen bewijs dat er meer thermogenesis plaatsvind door het verhogen van de maaltijdfrequentie (met dezelfde energiebalans).
 • Er is geen bewijs dat je lichaam zich beter gaat vormen door het verhogen van de maaltijdfrequentie (met dezelfde energiebalans).
 • Het gaat uiteindelijk altijd om de energiebalans
 • Honger hebben is het grootste probleem tijdens elk dieet en meer keer per dag eten zou deze honger opvangen (maar het is maar net wat mensen eten).
 • Mensen die meer eten hebben kleinere insulinepieken, maar verbranden ook een kleinere hoeveelheid vet tussen elke maaltijd. Mensen die grotere maaltijden eten hebben meer tijd tussen deze maaltijden in om vet te verbranden. Aan het eind van de rit maakt het niet uit. Je lichaam past zich aan, omdat het gewoon een fantastisch gebalanceerde tool is.

Heel de dag door eten heeft nadelen

Behalve dat je je voeding overal mee naartoe moet slepen en op ongemakkelijke tijden moet gaan eten (als het niet uitkomt), is 6x per dag eten ook vervelend om de volgende redenen:

 • Je kunt voor jezelf meer snaaimomenten creëren als de keuze in je voeding niet alleen groente/fruit/vlees is.
 • Het helpt niet om je suikerspiegel te reguleren als je heel de dag door bewerkte voeding in je lichaam stopt (het wordt er eerder slechter van).
 • Het is heel gemakkelijk om teveel te eten, en een positieve energiebalans te creëren.
 • Het is niet echt een handige lifestyle voor mensen die druk in de weer zijn.

Met intermittent fasting hoeft het ook niet zo te zijn.

Er is een andere manier om vet te verliezen en gezond te blijven met vele voordelen:

 • Een optimale stofwisseling
 • Een verhoogde afgifte van FFA’s (vrije vetzuren) die verbrand worden als je niet aan het eten bent (je vastperiode)
 • Aanmaak van meer groeihormoon
 • Maak je geen zorgen over voeding gedurende de dag
 • Geen gedoe met tupperware bakjes
 • Geen gedoe met eiwitpoeder, repen en shakes (als je wilt afvallen, voor spierbehoud en spieropbouw kan het nog steeds wel interessant zijn)
 • Verhoogde mentale scherpte
 • Meer genieten van het leven naast eten en training

Serieus, je kunt 6x per dag, 3x per dag of 10x per dag eten. Het is jouw keuze. Het maakt uiteindelijk niks uit als de calorieën hetzelfde blijven. Maar als je een aantal dagen in de week IF toevoegt zul je gebruik kunnen maken van bovenstaande voordelen.

Bron: http://www.theiflife.com/eating-more-meals-does-not-speed-up-your-metabolism/